"Valet stjärnsmäll mot etablissemanget"

En stjärnsmäll mot etablissemanget och ett val som till slut verkligen blev ett val där väljarna tänkte till i EU-frågor. Så betecknar statsvetaren Peter Esaiasson valet.

-Väldigt många väljare letar efter alternativa lösningar, det finns en djup skepsis mot de etablerade partierna, säger Esaiasson, verksam på den statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Men något måste ha hänt i slutspurten av valrörelsen, enligt Esaiasson. Fram till dess såg det hela ut att följa mönstren från ett vanligt riksdagsval, där styrkeförhållandena mellan partierna i allt väsentligt skulle bestå och båda de stora partierna, moderaterna och socialdemokraterna, gå framåt.
-Antingen var opinionsmätningarna fel ändå från början, eller så har något hänt på slutet, säger Esaiasson till TT, men vågar inte vara för utförlig i teorierna om vad detta något kan ha varit.

Men han tror att väljarna, efter att länge ha varit ointresserade eller sena i starten, började fundera över vad valet handlade om: EU-frågor, och sedan självständigt tagit ställning.

Peter Esaiasson tror att vänsterpartiet och miljöpartiet har en poäng när de talar om att många av Junilistans väljare inte uppfattat att Junilistan inte vill att Sverige ska lämna EU.
-De anser att Junilistan har snott väljare från dem på falska premisser och det stämmer väl, säger Esaiasson.

Det är framför allt två partier som inte har något alls att glädjas åt sett till valresultatet, anser han. De är miljöpartiet och socialdemokraterna.
-Men miljöpartiet har ju ändå Junilistan att skylla på. Jag kan inte ens se vad socialdemokraterna kan säga. De har problem, säger Peter Esaiasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista