Självkritisk s-ordförande om EU-nederlaget

Det är motståndet mot EU i landet och inom socialdemokraterna som gjorde att väljarna svek socialdemokraterna i Sverige och i Sörmland i Europaparlamentsvalet på söndagen. Det menar Reynold Furustrand, ordförande för socialdemokraterna i länet.

31,4 procent av sörmlänningarna valde socialdemokraterna vilket är 1,4 procentenheter färre än förra parlamentsvalet. Nu krävs en rejäl diskussion inom partiet, menar Reynoldh Furustrand.

- Det finns folk inom socialdemokraterna, som tycker att vi inte ska vara med i EU och de socialdemokrater som röstat på Junilistan tror jag att de har uppfattningen att vi bör lämna EU. Så det finns mycket som vi bör diskutera och analysera.

Socialdemokraterna och övriga etablerade partier utom centern tappade väljare vid EU-valet igår jämfört med förra parlamentsvalet. 31,4 procent av väljarna i länet valde socialdemokraterna jämfört med 32,8 vid förra valet 1999. De låga siffrorna är en stjärnsmäll mot etablissemanget från folket som vill ha alternativa lösningar, menar en statsvetare som TT pratat med.

- Vi har väl inte lyssnat och varit tillräckligt kritiska själva till hur folk har resonerat kring de här frågorna, säger Reynold Furustrand, som menar att partiet misslyckats med att föra ut Europafrågan.

Valdeltagandet i Sörmland var lite drygt 36 procent vilket betyder något färre än i landet i genomsnitt. Reynold Furustrand menar att de låga siffrorna för (s) och det låga valdeltagandet beror på att EU är så långt bort från vanligt folk.

Reynold Furustrand säger att det nu krävs en mer EU-kritisk hållning inom socialdemokraterna, precis som i valets segrare, Junilistan, och att man försöker få folk engagerade, annars finns risk för att extrema partier kommer upp ur jorden. Högerextrema partier hade framgångar i Belgien och Frankrike.

- Folk blir mer a-politiska och det är väldigt farligt om lågt valdeltagande leder till att att sådana grupperingar blir starkare.

Det blev en stor framgång för Junilistan, som fick 14,4 procent av rösterna och därmed tre av Sveriges 19 mandat i Europaparlamentet. I Sörmland fick Junilistan 13,7 procent av rösterna och hade störst framgång i Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa. Minst framgång i Eskilstuna. 

Folkpartiet tappade flest röster av alla partier i länet. Folkpartiets ordförande i Sörmland, Liselotte Hagberg är besviken.

- Det är klart att jag är besviken. Jag hoppades på ett bättre resultat än förtra parlamentsvalet. Jag tror att kunskapen är lite låg bland människor. Rent allmänt behövs en jättelik folkbildningskampanj. Ungdomar vet inte hur EU fungerar. Det är ett misslyckande för exempelvis skolan.

Hagberg menar att folkpartiet har misslyckats med att föra ut sin politik.

- Jag har försökt att möta så många människor som möjligt, men vi måste diskutera EU-frågor hela tiden. Vi kan inte diskutera EU vart femte år när det är val, menar Hagberg.

Centern är det enda av de etablerade partierna som fick fler röster än vid förra parlamentsvalet och ökade i Sörmland från fem till 6,7 procent.

- Självklart tycker jag att det är positivt. Folk har varit spektiska till att EU ska få mer att säga till om, men vårt vassa budskap har gått hem hos människor. Vi har sagt att vi ska koncenterat oss på vissa frågor och där ska vi vara vassa och vara tydliga på vad EU ska arbeta med.

Det låga valdeltagandet är en sviktig signal till de etablerade partierna, menar centerns Christina Andersson.

- Det är en tydlig signal till alla oss att vi måste bli bättre på att diskutera Europafrågorna. Svenska folket är kritiska till det arbete som görs i Europaparlamentet. vi får ta till oss alla partier. Vi har inte varit duktiga på att diskutera de här frågorna under hela mandatperioden. Det var detsamma med emu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista