Det är snart dags för tingsrätten att sätta ut rättegångsdatum i mutaffären. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Eskilstuna

Avslutande förhör om Volvomutor

Statsåklagare Nils-Eric Schultz vid Riksenheten mot korruption kommer i morgon och på fredag att hålla avslutande förhör med ett par vittnen när det gäller Volvo CE i Eskilstuna och mutåtalet mot två tidigare chefer där.

Därmed är det upp till tingsrätten att bestämma datum för rättegång.

Till att börja med var det tre chefer som åtalades för att ha betalat ut mutor till Saddam Husseins regim i Irak, Men åtalet mot en av dem har lagts ner.  

De två chefer som åtalet fortfarande gäller misstänks för mutbetalningar på över 20 miljoner kronor för att Volvo skulle få kontrakt hjullastare och väghyvlar.

Efter förhören nu i veckan räknar Nils-Eric Shultz med att allt är klart för att tingsrätten ska kunna sätta ut tid för rättegången.

I oktober begärde Nils-Eric Shultz in kompletteringar från amerikanska myndigheter och vid en träff i Paris före jul fick han de uppgifter han behövde och därför har ärendet nu kunnat skyndas på.

Så sent om i dag blev det känt att Scanias VD Leif Östling kommer att delges misstanke om brott och för att Scania ska ha kringgått FN:s sanktioner mot Irak under 90-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista