Hällberga skola är en av de skolor som barn- och utbildningsförvaltningen vill utreda. Micael Sternklint/SR Sörmland
ESKILSTUNA

Landsbygdsskolor hotas

"Det finns ett behov av förstärkning"
1:12 min

Landsbygdsskolorna i Eskilstuna hänger löst igen. Kommunens tjänstemän vill utreda fyra skolor på landet och ta reda på om kommunen skulle kunna lägga ner någon av dem. De vill också titta på om skolor i stan kan läggas ner.

Landsbygdsskolorna Gillberga, Hällberga, Näshulta och Hammargärdets skola är för små, enligt barn- och utbildningsförvaltningen. Därför vill förvaltningen ta reda på vilka konsekvenser det skulle få om en skola, eller delar av skolorna, läggs ner hösten 2012.

Bakgrunden är att kommunen behöver spara in på lokalkostnader. Elevkullarna minskar samtidigt som fler och fler elever går över till fristående skolor. 

Våren 2009 föreslog barn- och utbildningsförvaltningen att Hållsta och Hällberga skola skulle läggas ned, men efter protester bestämde sig politikerna för att behålla skolorna.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, socialdemokraten Johan Nilsson, menade att det var viktigare för barnen att ha nära till skolan än att spara pengar. Men nu kan det alltså bli en ny utredning av skolorna på landet. Hållsta skola har däremot lämnats utanför i det nya förslaget.

Totalt vill förvaltningen spara in 11 miljoner kronor på lokaler, pengar som kan användas till skolpersonal, enligt förvaltningschefen Tommy Svensson.

– Det finns ett behov ute på skolorna av att förstärka på beteendevetarsidan, med kuratorer till exempel. Och rent teoretiskt sett skulle de här elva miljonerna ge en 18-20 kuratorer, säger han.

Det är inte bara landsbygdsskolorna som ska utredas. Förvaltningen vill också titta på om delar av Slottsskolan eller Odlarskolan kan läggas ner och lämnas till den fristående skolan British Junior.

Kommunen har lovat British Junior lokaler till hösten 2012 och förvaltningen anser att Slottsskolan eller Odlarskolans lokaler kan vara lämpliga. Eleverna på Slottsskolan, som har klass från förskola till sexan, skulle då kunna flyttas till Djurgårdsskolan eller Årbyskolan. Eller så flyttas Odlarskolans elever, som går i klass sex till nio, till Djurgårdssskolan.

Tjänstemännen vill också utreda om någon av högstadieskolorna Årby och Skiftingehus kan läggas ner och om eleverna på Ärstaskolan skulle kunna flyttas till Skiftingehus.

Den 25 januari ska politikerna besluta om det blir någon utredning eller inte. Får tjänstemännen klartecken ska de komma med ett konkret förslag om vilka skolor som ska läggas ner i början av mars. I maj kommer sedan politikerna ta ett slutgiltigt beslut.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".