1 av 2
Biskopen var på besök på stiftsgården Stjärnholm på onsdagen. Han är kritisk till avvisningar av irakier. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio Sörmland
2 av 2
Biskopen i Strängnäs, Hans -Erik Nordin, är kritisk till att irakier avvisas. Foto: Per Thyrén, Sveriges Radio Sörmland.
Sörmland

Biskopen kritisk till avvisningar

4:08 min

Igår avslog Europadomstolen överklaganden från ett 20-tal irakier som idag avvisas från Sverige. Biskopen i Strängnäs stift Hans-Erik Nordin är en av många som tycker det här är fel och har försökt förhindra avvisningarna.

Bland andra organ som är tveksamma till avvisningarna finns Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Biskopen säger att han är överraskad över att Europadomstolen gav sitt godkännande. Och det ser han som en stor tragik för de enskilda. Men det ändrar inte hans och kyrkans inställning.

– Däremot finns det anledning at se vilka skäl som de anför och det är ju en juridisk uttolkning av Europakonventionen, men kvar finns ju Genèvekonvention om mänskliga rättigheter, säger Hans-Erik Nordin.

Också det faktum, att Iraks migrationsminister sagt att landet inte kan ta emot flyktingarna har betydelse, menar biskopen.

– Det är fortfarande värt en debatt om vad som är humanitär flyktingpolitik, säger Hans-Erik Nordin.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista