Moderat blev sosse - kritik från moderaterna

Moderaten Daniel Gustavsson i Oxelösund byter sida och blir socialdemokrat. Sidbytet ger socialdemokraterna egen majoritet, vilket det inte haft hittills. Partiet slipper alltså förlita sig på vänsterpartiet för att få majoritet i fullmäktige.

Enligt ett pressmeddelande från Oxelösunds kommun var det efter stor tvekan och mycket funderande som Gustavsson beslutade sig för att byta parti.

Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Benita Vikström är bytet glädjande, även om samarbetet med vänstern har fungerat bra.

Socialdemokraterna i Oxelösund hade före partibytet 15 av 31 platser i kommunfullmäktige. Därför behövdes fram till nu vänsterpartiets fem platser för att styra.

Tor-Britt Bökman i moderaterna säger att partiet måste få behålla sitt mandat i fullmäktige eftersom det annars är ett svek mot väljarna.

Vänsterpartiets Emil Karlsson säger att avhoppet är ett hot mot demokratin och menar att det blir en bättre diskussion i olika frågor när socialdemokraterna inte har egen majoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista