Martin och Jonathan Kalinsky går i Hällberga skola. Foto: Petra Levinson SR Sörmland.
eskilstuna

Oro över nytt nedläggningshot

1:58 min

Eskilstunas ledande skolpolitiker Johan Nilsson lovar inte längre att skolorna på landsbygden ska fredas från nedläggning. Han välkomnar nu i stället den skolutredning som tjänstemännen vill starta.

En skola som nu återigen är uppe för diskussion är Hällberga skola utanför Eskilstuna.

– Förra gången skolan skulle lägga ner gick elever här och grät och det är så man får en klump i halsen, säger Jonathan Kalinsky, som går i trean.

Han står på en nästintill tom skolgård, där en ensam förstaklassare spelar bandy i skymningen. Jonathans mamma Alexandra Kalinsky är inte glad över kommunens planer att utreda skolan på nytt.

– Det känns, som lite av utmattningsteknik. Det var världens demonstrationer förra gången för två år sedan och jag vet inte om vi orkar sätta igång samma apparat en gång till, säger hon.

Förra gången, för knappt två år sen, ville tjänstemännen lägga ner både Hållsta och Hällberga skola, men då sa politikerna nej. Socialdemokraten Johan Nilsson, ordförande i den nämnd som har hand om skolfrågor, sa så här då.

– Jag tycker att det är orimligt att barn i Hällberga ska sätta sig på bussen, som sexåring och åka till stan. Det är oerhört viktigt att det finns en närhetsprincip över hela kommunen, sade han då.

Att valet stor för dörren hade, enligt Nilsson ingen betydelse då utan det var en bedömning, som politikerna gjorde då.

Men idag låter det annorlunda. Han säger att han vill ha en ny utredning om landsbygdsskolorna.

Rörligheten handlar om att allt fler föräldrar väljer att sätta sina barn i fristående skolor istället för kommunala skolor. Också föräldrar på landsbygden sätter sina barn i fristående skolor i stan. Konsekvensen blir att kommunen står med halvfulla klassrum på landsbygden, som kostar mycket pengar.

Tioåringen Jonathan Kalinsky står själv i kö till en fristående skola, Engelska skolan i stan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista