Sörmlands landsting får 16 miljoner av staten, från den så kallade "kömiljarden". Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
Sörmland

20 miljoner till vården

Det blev 20 miljoner till landstinget Sörmland från regeringens kömiljard. De landsting, som gav spcialistvård till minst 80 procent av de köande patienterna inom 90 dagar fick del av pengarna.

Men sedan mätningen har köerna blivit längre under en period. Det var så illa att sex av tio fick vänta längre än 90 dagar vid mätningen i september, men nu har den trenden vänt igen, enligt Thomas af Bjur (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget Sörmland.

Moderaterna i landstinget är inte nöjda med köerna och påpekar att många landsting lyckats betydligt bättre. Moderaterna vill att patienter i Sörmland ska få vård inom en månad som mål, inte tre månader som idag.

Men Thomas af Bjur säger att att han inte ser någon mening i att sätta upp ett mål som ändå inte kan nås.

-- Jag ser inget stort värde att skärpa vårdgarantin om vi inte kan leva upp till den nuvarande. Vi måste sätta upp skarpa mål men vi måste också ha möjlighet att nå dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista