Hällberga skola i Eskilstuna - en skola som hotas av nedläggning. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio Sörmland
eskilstuna

Oro bland lärare efter nedläggningshot

1:22 min

Många är oroade efter beskedet att flera landsortsskolor utanför Eskilstuna hotas av nedläggning. Det är Hällberga Gillberga, Näshulta och Hammargärdets skolor som kan vara aktuella.

– Det känns hemskt för dem som arbetar på landsortsskolorna och jag gör det själv också. Det känns naturligtvis trist för oss att vi ska minska ner eller försvinna helt. Det vet vi ju inte, säger Cecilia Rahbeck Nöhr som är Lärarförbundets ordförande i Eskilstuna.

Det är oklart vad som kommer att hända med de skolor som kommunen granskar. Det kan handla om att skära ner på lokalerna eller att lägga ner helt och hållet. Kommunen vill spara pengar genom att göra sig av med lokaler som de tycker inte behövs och ska nu se vad som går att göra sig av med.

– Men sen finns det ju mycket bra verksamhet som man skulle kunna gör i ett tomt klassrum. Som extra grupprum eller ett musikrum som många längtar efter för att öka kvalitén i skolan, säger Cecilia Rahbeck Nöhr.

Cecilia Rahbeck Nöhr tror också att elevernas studier kan komma i kläm om landsortsskolorna läggs ner och fler tvingas till bussresor in till skolor i staden.

–  Man blir ju väldigt trött av långa bussresor och då kanske eleverna inte orkar med läxorna när det kommer hem, säger hon.

De skolor som ska utredas för en eventuell nedläggning är Hällberga Gillberga, Näshulta och Hammargärdets skolor på landet och Slottsskolan och Ärstaskolan i stan. Tjänstemännen vill också utreda om de kan lägga ner en av tre utpekade högstadieskolor i stan, Skiftinge, Årby eller Odlarskolan.

Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista