Jytte Guteland som här hälsar på Mona Sahlin efter en valdebatt, är en av dem som Sörmlands socialdemokrater kan tänka sig som partiledare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
SÖRMLAND

"Vi behöver en karismatisk partiledare"

3:23 min

Idag kommer länets socialdemokrater med besked om hur de vill att en ny partiordförande efter Mona Sahlin ska se ut. Valet 2014 ska vinnas med ny karismatisk partiledare med ett parti som fokuserar på jobb och välfärd, är ett budskap.

Fredrik Olovsson, som är ordförande för Socialdemokraterna i Katrineholm, säger att den nya partiledaren måste vara en person som kan vinna ett val.

– Men jag tror inte att det räcker för Socialdemokraterna att byta partiordförande, utan vi måste se att stora delar av det lag som har lett oss hittills måste se annorlunda ut än vad det har gjort.

Just nu reser den socialdemokratiska valberedningen runt i landet för att vaska fram en ny partiledare och en ny partistyrelse som ska väljas vid extrakongressen 25 till 27 mars.

På måndag ska partiledarprofilen vara inne hos valberedningen.

Flera av arbetarekommunerna länet har haft diskussioner med valberedare och haft egna styrelsemöten. Idag på eftermiddagen kommer distriktstyrelsen diskutera hur de vill att en partiledare ska se ut.

Lars-Göran Pettersson, ordförande för S i Nyköping, tror att det vore bra med en ny post i partiledningen.

– Partiet borde fundera på att utse en vice partiledare. Om partiledaren också är statsminister ligger det väldigt mycket på den personen, säger han.

Den nya partiledaren måste kunna ena ett sargat parti, anser Lars-Göran Pettersson. Han vill inte se att Socialdemokraterna blir ett mindre parti bland andra.

– Vi kommer aldrig att acceptera att vara ett litet parti för vi är ett brett löntagarparti för alla löntagare.

Just nu handlar processen om att ta fram en kravprofil, som en typ av platsannons, men det pratas också om specifika personer. Både unga och äldre finns med i diskussionen. Sven-Erik Österberg är en av de verkligt gamla veteranerna, en av de unga är Jytte Guteland från SSU som haft en framträdande roll i eftervalsanalysen.

– Jag skulle välja Jytte Guteland, svarar Leif Hård, ordförande för Socialdemokraterna i Strängnäs, på frågan om vilken av de två han helst skulle se som partiledare.

De flesta P4 Sörmland pratat med anser att jobben är den viktigaste frågan för partiet. Men Caroline Helmersson Olsson, ordförande i Vingåker, lyfter fram jämlikhet som en viktig fråga att driva. Hon ser gärna att en kvinna tar över efter Mona Sahlin.

– Varför kan vi inte gå tillbaka och göra som vi brukar göra - vi tar dem från Vingåker, lägger hon till skämtsamt och syftar på Göran Persson.

Sådan ska nya S-ledaren vara

Personen som vi söker är visionär, demokratisk kommunikatör med stort mod som kan driva arbetarrörelsens ideologi med trovärdighet och ärlighet. Personen ska känna sig trygg i sitt ledarskap och partiets grundläggande värdering. Ett rörligt intellekt samt strategisk förmåga är ett måste.

Kvinnan eller mannen är i medelåldern, kan skapa laganda och ett bra arbetsklimat i sin närhet och i partiorganisationen samt fungera som statsministerkandidat.  Därmed inte sagt att personen idag måste sitta i riksdagen.

Personen vi söker har varit med i partiet ett tag och kan och förstår partiets kultur. Inser att Sverige är ett land i förändring och en del av Europa och världen.

Socialdemokraterna i Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista