De fristående skolorna kan få mindre framöver. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
NYKÖPING

Tuffare för fristående skolor

Fristående skolor i Nyköping kommer att få det tuffare framöver. Kommunen vill sänka bidraget som går till varje elev och ge mer pengar till elever som behöver extra stöd, vilket kan leda till att mer pengar styrs till kommunala skolor.

Enligt Krister Pettersson, högste chef för skolan i Nyköping, har de kommunala skolorna fler elever som är socialt utsatta eller är födda i andra länder än friskolorna har.

– Jag vill ha ett schysst system. Där eleverna har bekymmer ska också pengarna finnas. Och det stora flertalet av de eleverna finns i den kommunala skolan, säger han.

Grundbidraget ska bli mindre, samtidigt som extrabidraget till utsatta elever ska höjas. De kommunala skolorna får därmed mer pengar, samtidigt som de fristående skolorna kan få mindre pengar totalt sett.

– Om de får svårt att klara sig kan jag inte bedöma. De verkar ju ha en viss vinstmarginal, säger han.

Hittills har potten som går till utsatta elever varit mellan tre och fyra procent av den totala summan skolorna får, en relativt låg andel. Det finns kommuner som avsätter uppåt 30 procent av den totala skolpengen till utsatta elever, enligt Krister Pettersson. 

– Min ambition är att det här ska upp till åtta-tio procent, att vi dubblar det här beloppet till nästa år.

Kommunen ska också sluta sponsra friskolorna med billiga hyror för skolsalar och börja ta ut marknadsmässiga hyror under det här året.

Krister Pettersson tror också att flera fristående skolor kan tvingas stänga i framtiden eftersom konkurrensen hårdnar i och med att eleverna i Nyköping blir färre. Men han tror inte att den nya fördelningen av skolpengen är orsaken till att fristående skolor tvingas stänga.

– Jag tror att friskolorna får samma bekymmer som den kommunala organisationen när antalet elever minskar, säger han.

Idag går fjorton procent av eleverna i Nyköping i fristående skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista