Masugn på SSAB var nära att explodera i slutet av december. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Scanpix
Oxelösund

Masugn nära att explodera

Den masugn som SSAB i Oxelösund haft problem med, var nära att explodera i slutet av december. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det bildades vätgas i ugnen på grund av en vattenläcka och ugnen fick nödstoppas för att inte explodera. Vattenläckan berodde på att ugnen är gammal och sliten. Sedan förra helgen är masugnen igång igen.

Platschefen Per Ahl säger att gaserna i ugnen analyseras ständigt, o att risken för en explosion därför är liten. I sommar ska masugnen muras om.

I augusti förra året brännskadades en arbetare på SSAB allvarligt vid en explosion i en masugn. Men den olyckan hade andra orsaker, enligt Per Ahl.

– Den här ugnen är rätt sliten, den är infodrad med teglet och teglet nöts. I teglet sitter kyllådor som ska kyla teglet och när teglet blir tunnare finns risk att man kommer fram till kyllådorna och då får man ett vattenläckage, säger Per Ahl.

Hur vet ni att ugnen inte sprängs när som helst?

– Vi analyserar den gas som finns i ugnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista