Sirpa Lindelöf vill se att pengarna nu används och ger resultat på längre sikt. Foto:Ludwig Drevfjäll/Sveriges Radio Sörmland.
eskilstuna

Statliga stödpengar outnyttjade

1:27 min

En stor del av de statliga pengar som skulle användas för arbetet med finsksvenska frågor, i och med att att Eskilstuna blev en del av ett finskt förvaltningsområdet förra året, har inte använts. Det visar en kartläggning som Sisuradio har gjort.

I januari förra året anslöt sig 18 nya kommuner till det finska förvaltningsområdet, huvudsakligen kommuner belägna i Mälardalen med en stor andel personer med finsk bakgrund i befolkningen.

Sisuradios kartläggning visar att många kommuner arbetat med konkreta projekt, har tydliga planer kommande år och några kommuner har åstadkommit tydliga förändringar.

Den första januari förra året trädde en ny lag i kraft, som ska värna dom nationella minoriteterna i Sverige.

I samband med det så fick sverigefinnarna utökade demokratiska rättigheter när 18 kommuner i Mälardalsområdet blev finska förvaltningsområden. Eskilstuna är en av de kommunerna.

Lagen innebär bland annat att sverigefinnarna har laglig rätt att använda finska språket i kontakter med kommunen, och har även rätt till äldreomsorg och förskola på finska.

Sisuradios kartläggning visar att många kommuner arbetat med konkreta projekt, har tydliga planer kommande år och några kommuner har åstadkommit tydliga förändringar. Men en del kommuner har inte gjort så mycket och heller inte använt så mycket av det statsbidrag som kommunerna fått.

Över 800 000 kronor ligger kvar i bidragskassan från förra året i Eskilstuna och dessutom användes delar av kommunens egna pengar i projektet "finskt förvaltningsområde"

Budgeten för 2010 hade redan spikats när 1,5 miljoner kronor rullade in i Eskilstunas kommunhus. Statliga pengar som skulle användas till att jobba med Eskilstunas finska invånare, de som till exempel behöver hjälp med språk, myndighetskontakter eller barnavård.

Kommunen ska nu se över vad pengarna som blev över från förra året ska gå till, samtidigt som de får in ytterligare bidrag för 2011.

Leila Airissalo är styrelsemedlem i Eskilstuna finska förening. Hon hoppas att kommunen lägger mer pengar på kulturen

-- Man kunde ha en riktig kulturfest när man nu får pengar därifrån. Man kan ju inte göra så mycket utan pengar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista