Igår protesterade drygt 100 personer mot planerna på att lägga ner Gillberga skola (bilden från Hällberga, en annan av de skolor som hotas av nedläggning). Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio Sörmland.
Eskilstuna

Över 100 i protestmöte - för skolan

"Jag blev alldeles varm inombords"
1:14 min

Trots att det var fredagkväll och mycket kort varsel deltog ett drygt 100-tal personer i går i ett hastigt utlyst protestmöte i Gillberga utanför Eskilstuna. Skolan där är en av fyra landsortsskolor som hotas av nedläggning.

Det var i onsdags som det blev känt att kommunen på nytt ville utreda nedläggningen av flera landsortsskolor. De fyra skolorna i Gillberga, Hällberga, Näshulta och Hammargärdet pekas ut som tänkbara nedläggningsobjekt.

Men först igår eftermiddag tog mobiliseringen för protesten fart. Hjälp att mobilisera bygden hade de uppretade Gillbergaborna också av sin färska Facebookgrupp "Bevara Gillberga skola".

Lena Palm förälder till två elever i Gillberga skola är en av dem som tog initiativet till gårdagens protest och ägnade stora delar av eftermiddagen åt att få folk att ställa upp. Även om hon kände ilskan hos folk så blev hon ändå överraskad över den stora uppslutningen.

Jag blev alldeles varm inombords när jag såg hur viktig den här frågan är för bygden, säger Lena Palm.

Hon beskriver stämningen på gårdagens möte som upprörd. Ilskan är stor över att kommunen ens kan diskutera nedläggning av skolan.

– Det existerar inte på kartan att de lägger ner vår skola, så jag tar för givet att skolan ska finnas kvar, säger Lena Palm.

Nästa vecka väntas kommunen ta beslut om att dra igång en utredning om skolrnas framtid. Det gäller också ett antal skolor i stan. Enligt kommunen gör konkurrensen från privata skolor och minskat elevunderlag i övrigt att man behöver spara in på lokalkostnaderna. De utpekade skolorna anses ha för litet elevunderlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".