Föräldrar till barn med autism riskerar att bränna ut sig. Foto: Scanpix.
Nyköping

Föräldrar riskerar bränna ut sig

"Jag har ju varit sjukskriven"
1:26 min

Många av de föräldrar som har barn som har diagnoserna högfungerande autism eller Asperger riskerar att bränna ut sig. Det här menar Nätverket Föräldrarkraft.

För fem år sen fick Lena Engstrands son diagnosen högfungerande autism. idag är han tio år och Lena berättar att han inte som vanliga barn har viljan att lära sig något. Inga kan själv och ingen vilja att vara med och hjälpa till i köket eller annat som följer i den naturliga utvecklingen hos en växande person. I varje moment som att äta frukost eller ta på sig en strumpa så måste Lena hela tiden vara där.

– Jag har ju varit sjukskriven, det blev jag när i början när han fick diagnosen, för då hade det gått lång tid, nästan två år, av att inte veta eller får något konkret, säger Lena Engstrand.

Den perioden beskriver hon som ett limbo och oerhört slitsamt. Så hon "packade ihop", som hon säger.

Att ha ett barn med de behoven sätter extra stor press på föräldrarna - och det gör att många till slut inte orkar med och själva går in i väggen - det menar nätverket Föräldrakraft som är en förening som bildats just för att stötta föräldrar till barn som har särskilda behov.

Det här är något som även Monica Jeal Söderberg från Trosa har lagt märke till genom sitt arbete på Aspergers center i Stockholm.

– Jag har träffat väldigt många mammor som har bränt ut sig, säger Monica Jeal Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".