Kyrkan vill satsa mer på härbärget, men kommunens tjänstemän vill ge mindre. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio Sörmland.
Eskilstuna

Mindre pengar till härbärget

Härbärget för bostadslösa i Eskilstuna får mindre än vad Fors församling, som driver härbärget, begärt. Tjänstemännen föreslår att härbärget ska få 890 000. Drygt 600 000 kronor mindre än vad kyrkan vill ha.

Kyrkan hade ansökt om 1,5 miljoner kronor för verksamheten, där bostadslösa personer får tak över huvudet och hjälp i kontakten med myndigheterna.  

Detta eftersom kostnaderna beräknas väntas öka och eftersom det finns ett behov av ytterligare lokaler och en breddning av det stöd kyrkan ger.

De senaste åren har antalet övernattningar på härbärget minskat. Ett skäl är att yngre kommer dit i mindre utsträckning eftersom de är mer rörliga och har fler kompisar att sova över hos, men också att kyrkans hjälp lett till att fler har fått exempelvis stödboende i kommunal regi.

Det är politikerna i Arbetsmarknads- och familjenämnden som tar beslut i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista