Mammor till barn med de här diagnoserna behöver mycket stöd. Foto: Kim Johnson Flodin/Scanpix
Sörmland

Föräldrar behöver mycket stöd

1:36 min

Föräldrar till barn som har diagnoserna högfungerande autism eller Aspergers syndrom behöver mycket stöd. Nu ordnas kurser, samtidigt som nätverket Föräldrakraft i Nyköping växer.

Föreningen nätverket Föräldrakraft bildades i Nyköping för att stötta föräldrar till barn med neurologiska handikapp, men behovet av en föräldraförening fick dem att vidga sig och idag är de en förening för föräldrar med barn som har olika handikapp.

– Vi vill ha mer fokus på anhörigfrågor, på mig själv som vårdare, säger Annie Boström, föreningens ordförande.

Idén har slagit väl ut med tanke på det intresse föreningen rönt från flera håll. Enligt Annie Boström är lokalavdelningar på väg att öppna både i länet och i landet i övrigt. För det är tufft att ha ett barn som har ett handikapp.

– Vi ser att det verkligen finns ett behov, säger Annie Boström.

I kampen för att få stöd och hjälp till barnet så går många föräldrar åt och blir själva sjukskrivna. Lena Engstrand har en son med autism och hon tycker att det skulle behövas mycket mer stöttning från samhället.

– Det skulle behövas mycket mera stöd, dels till barnen, men också till de anhöriga, säger Lena Engstrand.

Även Lena Engstrand har fått hjälp och stöttning från andra föräldrar genom just Nätverket Föräldrakraft där hon är vice ordförande.

Hon beskriver föreningen som en kunskapsbank där alla sitter på egna erfarenheter som är väl värda för andra att få ta del av - det kan handla om allt från kost till någon som har koll på lagparagrafer och vilken rätt man har till stöd och hjälp.

– Står man inför någonting, skolstart eller boende så finns det alltid någon som gjort en resa och kan bidra med någonting, och det är faktiskt oerhört värdefullt, säger Lena Engstrand.

Just för att ge föräldrar till barn med de olika diagnoserna mer stöd ordnas nu i vår också under två helger en kurs på Åsa folkhögskola. Det är Monica Jeal Söderberg från Trosa, som tidigare arbetat på Asperger Centrum, som tillsammans med en kollega håller i kursen som framförallt vänder sig till mammor som lever med barn som har högfungerande autism eller Asperger - två diagnoser som är väldigt lika varandra.

Tidigare i våra sändningar berättade Lena Engstrand om hur hon fått vara motorn i sin autistiske sons liv och om hur tiden kring när han fick sin diagnos blev så turbulent att hon tvingades att sjukskriva sig för att orka med.

Den här är något som Monica Jeal Söderberg i sitt arbete har uppmärksammat och därför vill hon nu genom en kurs ge föräldrar verktyg att klara av sin situation bättre.

– Kärnan är att få nya kunskaper, både om sig själv och om det här funktionshindret, men också att få träffa andra och se att man inte är ensam, säger Monica Jeal Söderberg.

Hon menar att det är viktigt att ingjuta mod hos mammorna. De måste få se att det finns hopp om att barnen kan bli självständiga och få ett eget liv.

– Då får också mammorna kraft, säger Monica Jeal Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista