Rädd för att bli bortgift

Fler unga invandrarflickor än normalt hör av sig till kvinnojourerna i Sörmland när sommaren börjar. En anledning kan vara att de är oroliga för att bli bortgifta när familjen åker till det forna hemlandet på semester.

Enligt Yvonne, som jobbar på en kvinnojour i Sörmland, så utgör unga invandrarflickor som söker hjälp på kvinnojouren en relativt liten del, men deras problem kan se något annorlunda ut än för de kvinnor som normalt sett söker sig till kvinnojouren för att fly från en man som misshandlar dem.

På kvinnojouren tar man inte emot flickorna utan förmedlar istället kontakter med andra personer och organisationer, som i det tysta tar hand om flickorna och ger dem skydd. Att man inte tar emot dem på kvinnojouren beror dels på att man vill skydda dem som jobbar med att ta hand om och hjälpa flickorna, och dels på att man vill minimera hotbilden mot kvinnojouren. Orsaken till att allt fler unga invandrarflickor hör av sig till kvinnojourerna tror Yvonne kan ha att göra med de uppmärksammade fallen om hedersrelaterade brott.

De flickor som söker hjälp av kvinnojourerna får också hjälp, vad som händer därefter är olika från fall till fall. En del flickor löser problemen med familjen och hittar en väg tillbaka medan andra ser det som en omöjlighet. För de flickor som känner att de måste bryta med sin familj så tycker Yvonne att det svenska samhället har ett stort ansvar och att det finns väldigt mycket kvar att göra för flickorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista