EU:s kontrollanter fann överbeläggning bland fjäderfäbesättningarna i Sörmland. Foto: Scanpix.
sörmland

EU underkände djurskyddskontroller

Sverige tvingas skärpa kontrollerna av djurskydd efter en inspektion som EU-kommissionen gjorde i Sörmland och Östergötland i höstas.

Kontrollanterna inspekterade då bland annat grisgårdar och äggproducenter och rapporten riktar kritik på flera punkter.

–  Det som vi tog som den största kritiken det var det den så kallade förprövningen. Här tycker då inspektörerna från EU att vi inte kan förlita oss lite som vi gjort utan att man ska vid varje kontroll mäta om, vilket gör att det blir väldigt tidskrävande, säger Per Jonsson, länsveterinär i Sörmland.

Under en vecka i oktober gjorde EU-kommissionen inspektioner i Sörmland och Östergötland och granskade hur djurskyddskontrollerna fungerar.

EU-kontrollanterna var med länsstyrelserna ute på inspektioner på flera grisgårdar och fjäderfäbesättningar, flera transportföretag och ett par mindre slakterier.

Den preliminära rapporten från kommissionen riktar kritik på flera punkter både mot länsstyrelserna och jordbruksverket och lämnar 15 förslag till förbättringar och skärpningar av kontrollsystemen.

Enligt Per Jonsson har EU länge varit kritisk till att lokala djurskyddsinspektörer förlitar sig på förprövningen av djurstallar vid sina inspektioner. Med det menas att om en anläggning för exempelvis fjäderfä fått ett godkännande för ett visst antal hönor så har inspektörerna sedan utgått från att djurägaren håller sig till det, något som EU inte litat på.

Och vid EU-inspektionen i höstas dök det upp exempel med överbeläggning i en hönsbesättning, vilket enligt Per Jonsson nu tvingar Sverige att skärpa kontrollerna.

– Vi inser nu att, enligt EU-regler måste vi vara ute och mäta mera, säger han.

Kritik riktas också mot att målen på antalet djurskyddskontroller inte uppnåtts, att de lokala inspektörerna inte är tillräckligt utbildade på djurtransporter och att det finns en risk att djurskyddsärenden landar mellan stolarna, då både länsstyrelser och livsmedelsverket har ansvar för kontrollerna av djurskyddet på slakterier, men Per Jonsson tror inte att det innebär någon större risk för att kontroller ska utebli.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista