Lisbeth Gustafsson, idrottslärare på Djurgårdsskolan i Eskilstuna tror att en lag mot fotoförbud kanske kan vara bra i vissa situationer. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio Sörmland
Eskilstuna

Elever emot fotoförbud

1:26 min

Högstadieelever i Eskilstuna tycker inte om det nya lagförslaget om fotografering. Enligt förslaget ska man kunna få fängelse om den som blir fotograferad kränks av bilden.

– Jag tycker att det är onödigt. Jag tycker att man borde kunna respektera andras åsikter om bilden ändå, om man säger att man inte vill att den ska läggas upp den någonstans, så ska de göra det, säger en av eleverna.

Högstadieleverna Rebecka, Camilla och Kristoffer på Djurgårdsskolan tycker inte att det borde behövas en lag för att hindra någon från att ta bilder i omklädningsrum eller i andra känsliga situationer, trots att nästan alla i deras klass har mobiltelefoner med kameror.

Man borde själv förstå att det är fel, tycker de. Och egentligen är det inte själva fotograferandet som är obehagligt, utan tanken på att bilderna kan hamna på Internet, där alla kan se dem.

Men nu finns ett förslag från regeringen om att skärpa lagstiftningen kring fotografering. Den som fotograferar på ett närgånget sätt för att kränka någon ska kunna hamna i fängelse eller få böter.

På Djurgårdsskolan jobbar idrottsläraren Lisbeth Gustavsson.

– Så fort vi ser att någon använder en mobilkameran felaktigt så säger vi till. De får inte ens ha mobilen på lektionerna, men i oklädningsrummen har vi inte samma kontroll på dem och där kanske det behövs en sådan lag i de situationerna för att folk inte har förstånd att respektera varandra.

Hon känner inte till något fall där elever fotograferats på skolan med just mobilkamera.

Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista