NYKÖPING

Klart om köp av tågavgångar

Nyköpings kommun sätter av åtta miljoner kronor för att köpa fler tågavgångar till och från Stockholm. Det beslutade politikerna i kommunstyrelsen på måndagen.

Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat att de styrande politikerna i Nyköping är beredda att ge SJ mer pengar för att få tätare tågtrafik. Det handlar om tre turer till Stockholm på förmiddagar och tre turer från Stockholm på eftermiddagar, måndag till fredag.

Måndagens beslut gällde hur mycket pengar kommunen ska reservera i sin budget.

Kommunstyrelsen beslutade att en pengapåse på åtta miljoner ska läggas undan, men kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) säger att det i praktiken blir mindre pengar än så.

– Den maximala kostnaden är åtta miljoner om det inte åker en kotte på de där tågen, annars räknas biljettintäkterna av.

Den verkliga kostnaden kommer landa på mellan tre och fyra miljoner, tror Urban Granström.

Varifrån pengarna ska tas är inte beslutat än, men 700 000 kronor har reserverats i budgeten för december månad 2011 och resten kommer att lägga i budgeten för år 2012.

-- För 2012 är det en prioriteringsfråga, säger Urban Granström.

Avtalet med SJ blir klart tidigast i april.Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista