Datainspektionen kritiserar Nyköping

Det finns en risk att Nyköpings kommun kommer att bryta mot personuppgiftslagen när kommunen behandlar personuppgifter. Det hävdar Datainspektionen, som granskat två nämnder i kommunen.

Individ- och familjeomsorgsnämnden hanterar ett befolkningsregister, men har inte brutit mot bestämmelserna i personuppgiftslagen, men kan komma att göra det, menar Datainspektionen.

Bygg- och miljönämnden har inga rutiner för att hantera en begäran om information om en person. Inspektionen att det i efterhand inte går att se vad en anställd person gjort i datasystemet och vilka uppgifter den personen sökt efter.

Bland annat har nämnden en logggningsfunktion som inte visar vems uppgifter en anställd har åtkomst till. (en ”logg” visar vad man gjort i datasystemet). Det ska framgå vad man gjort i systemet, vems uppgifter man tittat på, framförallt är det viktigt i socialnämndens system, säger Ulrika Johansson på Datainspektionen.

Datainspektionen menar att det finns en risk att kommunen bryter mot personuppgiftslagen när befolkningsregistret används eftersom det där finns uppgifter om medborgarskap och födelseland. Datainspektionen ifrågasätter om sådana uppgifter ska finnas i det systemet eftersom det kan avslöja ras och etnisk tillhörighet.

Kommuner använder befolkningsregistret i arbetet med att konstatera vem som exempelvis har rätt till socialbidrag eller när det gäller skolgång.

Datainspektionen kommer att fortsätta att granska Nyköpings kommun senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista