Margit Urtegård sitter kvar på sina uppdrag trots att hon sparkats som gruppledare. Foto: Sara Choghrich/SR Sörmland.
STRÄNGNÄS

Urtegård sparkad av partikamraterna

Strängnäspartiets gruppledare Margit Urtegård sparkades vid en omröstning igår kväll. Anledningen är hennes påhopp på olika personer genom sin blogg, enligt partikamraterna.

Margit Urtegård har bland annat anklagat kommunalrådet Jens Persson för att syssla med svågerpolitik efter att det kommunala bolaget Sevab flyttade till hans farbrors lokaler.

– Det handlar om upprepade personliga påhopp och nu känner vi att det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Jan Eriksson som röstats fram som Strängnäspartiets nya gruppledare.

– Vi känner att det är en ohållbar situation och vi uppmanade henne att fundera över sin framtid inom Strängnäspartiet, fortsätter han.

Men trots att Margit Urtegård sparkats som gruppledare vägrar hon lämna sina politiska poster. 

Till Strengnäs tidning säger hon att det måste bli ett slut på gubbväldet i Strängnäs och att hon behövs som blåslampa.

Margit Urtegård kan komma att röstas bort som partimedlem vid Strängnäspartiets årsmöte i februari. Då kan hon tvingas lämna sitt uppdrag i kommunstyrelsen. Fullmäktigeplatsen behöver hon däremot inte lämna.

– Vi tycker dock att det vore klädsamt om hon säger upp den posten också, eftersom hon fått den genom att företräda ett parti i ett val. Jag tycker inte att Strängnäskommun behöver fler politiska vildar, säger Jan Eriksson, som syftar på Hélène Brodin Rheindorf, kristdemokraten som från och med första februari går över till Moderaterna men stannar i fullmäktige som vilde.

Hélène Brodin Rheindorf lämnar Kristdemokraterna eftersom hon anser att den politiska utvecklingen i partiet stannat av och att partiet inte lyckats komma bort från sin religiösa inriktning. Religion ska inte blandas in i politiken, tycker Hélène Brodin Rheindorf.

– Religion och politik skapar krig och aggressioner och uttryck som jag inte vill se växa sig starka i Sverige. Därför måste vi vara tydliga med att alla religioner ska hålla sig utanför det politiska beslutsfattandet.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista