Yasmin Nour Hassan, som ska hålla i studiecirklar, tycker att föräldrar ska våga lita mer på sina döttrar. Foto: Katarina Wahlström/SR Sörmland.
FLEN

Lärarutbildning mot hedersförtryck

1:57 min

Modersmålslärare och SFI-assistenter i Flen ska hjälpa till i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. De utbildas för att kunna hålla studiecirklar om hedersförtryck för föräldrar på deras eget språk.

En statlig utredning om hedersförtryck som skrivits av anställda vid Mälardalens högskola visar att insatser där landsmän diskuterar med varandra är det bästa sättet att förebygga hedersförtryck. Och det är något som man tagit fasta på i Flens kommun.

En av dem som går utbildningen för att hålla i en studiecirkel är Yasmin Nour Hassan från Somalia. Hon säger att det är viktigt att föräldrarna litar på sina döttrar.

– Om du kontrollerar din dotter alltid blir det jättejobbigt hemma. Ge döttrarna en chans, visa att du litar på dem, säger hon.

Sedan 2005 har stödgruppen Tillit funnits i Flens kommun, för att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i kommunen och med representanter från socialtjänst, skola, ungdomsmottagning och AU-centrum. Man har tagit fram en handlingsplan mot hedersvåld i kommunen och även utbildat bland annat lärare och politiker i hedersproblematik.

Men genom att starta studiecirklar för föräldrar på deras hemspråk hoppas man kunna jobba mera förebyggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista