Rökning kostar länet 755 miljoner

Rökningen kostar Sörmlands län 755 miljoner kronor per år. Det visar en studie från statens folkhälsoinstitut. Det är sjukvården som kostar, men undersökningen visar också att det handlar om produktionsbortfall, det vill säga att rökningen skadar och gör att folk blir sjukskrivna eller dör i förtid och därmed inte bidrar till produktionen.

I Sörmland har därför en gemensam och tioårig tobaksstrategi tagits fram av landstinget, Länsstyrelsen, LO, Apoteket, Skolhälsovården och Sörmlandsidrotten. De ska genom bland annat olika förebyggande insatser försöka minska tobaksbruket.

I Sörmland röker idag ca 20 procent av kvinnorna och männen. Man kan beräkna att minst 70 procent vill sluta och att var tredje vill ha professionell hjälp, uppger landstinget.

På vårdcentralerna i länet finns idag utbildad personal som kan hjälpa och stödja dem som vill sluta med tobak. På Apoteken finns också hjälp som underlättar tobaksstoppet när man beslutat sig för att bli snus- eller rökfri, enligt landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista