Projektet att rädda den sällsynta kycklinggrodan har givit gott resultat.Foto: Parken Zoo.
Eskilstuna

Lyckad räddning av kycklinggrodor

Kycklinggrodornas ungar som föddes i Parken Zoo förra året är nu klara att prova på livet i det vilda. De utrotningshotade grodorna ska flygas till ön Montserrat i Västindien, ön som deras föräldrar kommer ifrån.

Djurparken har haft ett räddningsprojekt för den utrotningshotade jättegrodan, som varit på väg att dö ut på grund av en svampsjukdom.

För två år sedan fördes 13 par till Parken Zoo i en räddningsaktion efter att kycklinggrodorna drabbats av massdöd på grund av en aggressiv svampinfektion, skriver Eskilstuna-Kuriren. Nu ska 23 grodungar som fötts i djurparken sättas ut på den västindiska ön.

Ungarna är mellan tolv och arton månader.och ska nu sättas ut på den del av Montserrat som inte är befolkad.

Kycklinggrodorna har funnits spridda i Västindien men har på senare tid bara funnits på Dominika och Montserrat. Men på Dominika har de försvunnit och naturvårdsverket på Montserrat reagerade på att det var så många döda grodor och för att rädda arten skickades 50 grodor till tre djurparker i Europa.

– Det är fantastiskt att få vara med om något sådant här. Vi kommer att sätta ut fler ungar kontinuerligt, säger djurparkschefen Helena Olsson.

De största hoten mot grodorna är att deras naturliga livsmiljö förstörs och att de utgör föda för människor. Dessutom håller en svampsjukdom på att slå ut groddjur i hela världen.

– Det här är den största utrotningen av en djurgrupp sen dinosauriernas tid, säger Helena Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".