Oklara regler för vattenskotrar

De nya reglerna för vattenskoter som ska börja gälla från den 15 juli nu i sommar ställer till problem för de myndigheter som ska kontrollera att reglerna efterföljs. Vattenskotrar blir nu tillåtna i allmäna farleder, men ingen myndighet som Sveriges Radio Sörmland pratat med är beredd att säga vad det egentligen betyder och hur reglerna ska tolkas.

På miljödepartementet ville man på onsdagen inte säga var gränsen för en allmän farled går vilket ju är centralt för att kunna avgöra om man är i eller utanför farleden med sin skoter det vill säga om man följer lagen eller inte.

Enligt Sjöfartsverket går det att slå fast vad som är mitten på en farled, men inte hur bred den är om den inte gränsar mot land förstås. Det kommer med stor sannolikhet att leda till tolkningsproblem.

Det totalförbud mot vattenskotrar som har rått i Sverige under en tid upphävs från den 15 juli. Vattenskotrar får då framföras i allmänna farleder.

Länsstyrelserna kan också bevilja dispenser för andra områden eller ge restriktioner om den allmänna farleden passerar känsliga områden.

Men vare sig polisen eller länsstyrelsen vill kommentera hur reglerna ska tillämpas. Polisens ansvarige Ove Grenmark säger att han inte har någon vägledning att ge till den som vill köra sin vattenskoter lagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista