Förstaklass kan slopas för att ge fler sittplatser på tåg till Stockholm. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio Sörmland.
Sörmland

Slopad förstaklass skapar fler platser

Förstaklassavdelningar kan komma att försvinna på bland annat SJ:s tåg mellan Eskilstuna och Stockholm.

Orsaken är att flera avgångar är överfulla, och folk tvingas stå i andra klass, samtidigt som förstaklassätena är tomma.

– Jag har själv blivit bortkörd från första klass. Då fick jag stå i andra klass. Det är diskriminerande tycker jag, säger Lars Folkunger, som numera ofta löser förstaklassbiljett för att få sitta på väg till jobbet i Stockholm.

– Systemet är inte riktigt rätt, säger tågresenären Olle Olsson.

Frågan om att ta bort förstaklassavdelningarna på vissa överfulla tåg har flera gånger tagits upp med SJ:s ledning. Dels av tågvärdar och dels av resenärer. Så sent som i måndags aktualiserades frågan återigen i ett öppet möte i Nykvarn, där SJ:s representanter fanns med. Johan Wadman är ansvarig för regionaltrafiken på bland annat Svealandsbanan.

– Vi har tagit emot förslaget som skulle kunna var en tillfällig lösning. Men vi vill ha första klass eftersom det finns en efterfrågan på det.

Det är framför allt på tågen som går mellan Stockholm Nykvarn Strängnäs och Eskilstuna som förstaklassituationen nu ska diskuteras, berättar Johan Wadman på SJ.

Ibland låter tågvärdarna de som vill sitta kvar i förstaklasskupéerna utan särskilda biljetter för det, andra gånger blir de bortkörda. Något som skapat irritation och lett till ibland långdragna och känslosamma diskussioner mellan resenärer och tågpersonal.

– Det är inte acceptabelt med halvtomma förstaklassvagnar när folk står i andra klass, säger tågresenären Eva Sadler.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".