Wachtmeister lämnar Europaparlamentet

Under onsdagskvällen blir det klat vilka personer som kommer att företräda de politiska partierna i Europaparlamentet. Allt talar för att en av moderaternas kandidater, Peder Wachtmeister från Nyköping, inte får vara kvar i parlamentet. Det visade resultaten av personröstningen vid 17-tiden på onsdagen.

Wachtmeister hade då 2,8 procent av rösterna i landet, jämfört med exempelvis Charlotte Cederschiöld på drygt 18 procent när 90 procent av rösterna var räknade.

Om en kandidat som uppnått spärren för att bli invald på personröster (5 procent eller mer av partiets totala antal röster) verkligen får en plats i parlamentet är beroende av hur många platser partiet får totalt vid den slutliga mandatfördelningen.

Moderaterna har haft fem mandat, men tappade ett i valet i söndags. Alla partier utom centern tappade ett mandat. Junilistan fick tre.

Jonas Sjöstedt hade vid 17-tiden fått flest personröster av väljarna i länet, drygt 51 procent. Lena Ek, centerpartiet låg tvåa med närmare 48. Anders Wijkman låg trea med närmare 39 procent av rösterna. Nils Lundgren, företrädare för Junilistan har fått närmare 35 procent av personvalsrösterna.

(Källa: Valmyndigheten)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista