Enligt polisen har läkaren begått övergreppen i tjänsten. Vårdcentralen på bilden har inget med fallet att göra. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sörmland

Läkare anhållen för sexövergrepp

1:00 min

En 40-årig läkare på en av landstingets vårdcentraler i Eskilstuna anhölls idag, misstänkt för sexuella övergrepp på patienter. Enligt landstinget polisanmäldes läkaren av en patient för två veckor sedan.

När landstinget fick kännedom om misstankarna satte landstingsdirektören i Sörmland, Karin Welin, läkaren på att utföra administrativa uppgifter.

– Det här är jättetråkigt och då måste vi se till att vi hanterar det så bra vi någonsin kan ur patientens perspektiv, det är min primära uppgift i det här läget, säger Karin Welin.

Tills polisen är klar med sin utredning kommer läkaren inte att ha några patientkontakter.

Enligt polisen är läkaren misstänkt på sannolika skäl, alltså den starkare formen av misstanke.

Övergreppen ska ha skett när läkaren var i tjänst.

Polisen vill i nuläget inte berätta några mer detaljer kring den förundersökning som pågår.

Enligt den framställan om förordnande av offentlig försvarare som åklagaren har skickat in till tingsrätten är läkaren misstänkt för en våldtäkt i Eskilstuna och ett fall av sexuellt ofredande i Örebro, uppger TT.

Mannen arbetar på en av landstingets vårdcentraler i Eskilstuna.

Den misstänkte arbetade som ST-läkare på en privat vårdcentral med landstingsavtal i Örebro under drygt två år fram till årsskiftet 2008-2009 då hans anställning avslutades, enligt informationsdirektör Ann-Marie Wentzel vid landstinget i Örebro till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista