Suget efter tjänstemän var störst i metall- och verkstadsindustrin. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Sörmland

Fler tjänstemän fick jobb 2010

Tre av fyra uppsagda tjänstemän i Sörmland som tog hjälp av Trygghetsrådet förra året fick en ny fast anställning. Det redovisar Trygghetsrådet i en ammanställning för 2010.

Dessutom fick närmare nio av tio av de som aktivt sökte nytt jobb också fått någon form av jobb.

Samtidigt förbättrades arbetsmarknaden för tjänstemän markant i Sörmland förra året, och det betydde att betydligt färre sökte stöd, konstaterar rådet. Sammanlagt fick 545 arbetslösa sörmländska tjänstemän stöd och hjälp av rådet förra året.

Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och fackliga PTK och har som uppgift att hjälpa uppsagda tjänstemän till nytt arbete.

Av de uppsagda tjänstemän som trygghetsrådet stöttade i Sörmland under 2010 fick 87 procent högre eller lika hög befattning och närmare sju av tio som fick ett nytt jobb fick en lika hög eller högre lön.

– Det är glädjande att fler tjänstemän i Södrmland erbjöds fasta anställningar under 2010. Nu hoppas vi att arbetsmarknaden för tjänstemän töar ytterligare och påverkar erbjudandena om löner och befattningar positivt under 2011, säger Leif Jonsson, regionchef på Trygghetsrådet i Sörmanland.

Fortfarande är kontaktnätet viktigast och 60 procent av de uppsagda tjänstemännen i Sörmanland fick nytt jobb via kontakter. Andelen som hittar nytt jobb via internet minskade också något. Däremot ökade andelen som erbjöds nytt jobb via rekryterings- och bemanningsföretag.

I Sörmland var det verkstads- och metallindustrin som 2010 rekryterade flest tjänstemän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista