Runt 180 tåg har ställts in på sträckan Eskilstuna-Arboga på mindre än två månader. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio Sörmland.
Eskilstuna

Kräver besked om tågen

0:59 min

På bara två månader har runt 180 tåg ställts in mellan Eskilstuna och Arboga. Och nu är det många som tycker att måttet är rågat. I kväll samlas representanter för kommuner, pendlarföreningar i Arboga för att möta SJ, Trafikverket och infrastrukturministern.

Det är det socialdemokratiska kommunalrådet i Arboga, Olle Ytterberg, som tagit initiativet till mötet som hålls i medborgarhuset i Arboga.

Det har varit extremt många inställda tåg på sträckan Eskilstuna-Arboga under vintern.

– Det går nästan inte att pendla där idag, säger Olle Ytterberg.

Det här har gjort att många anmält intresse för att vara med på mötet. Det kommer representanter från kommuner i både Sörmland, Västmanland och Örebro. Kommunstyrelseordföranden i Eskilstuna, socialdemokraten Jimmy Jansson är en av dem som ska vara med på mötet.

Länstrafiken i de tre länen medverkar också. Plus då pendlare, en del organiserade, som gruppen i Flen, ”rädda oss från tågkaoset” andra inte. Alla för att möta infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, SJ och Trafikverket.

Olle Ytterberg har räknat ut att på de knappt två månaderna från 1 december fram till nu har runt 180 tåg ställts in och ett 50-tal har blivit försenade - bara på sträckan Eskilstuna - Arboga

Med Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, SJ, och Trafikverket på plats väntar Olle Ytterberg sig att han och de andra lokalpolitikerna, pendlarna och de lokalt trafikansvariga ska få någon form av besked:

– Vad gör man åt det här och när blir det bättre! Sedan vi hade möte om trafiken för fyra år sedan har det faktiskt blivit längre restid till Stockholm, färre avgångar, fler byten och dyrare för skattebetalarna. Jag tycker inte det är en särskilt rolig utveckling, säger Olle Ytterberg.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista