1 av 2
Helena Olsson, djurparkschef på Parken Zoo, ser vissa risker med en försäljning av Parken Zoo. Foto: Anastasia Konstadinidis/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Socialdemokraterna öppnar för en försäljning av Parken Zoo. Foto: Parken Zoo.
ESKILSTUNA

V: "Försäljning kan hota djuren"

1:49 min

En privatisering av Parken Zoo kan leda till att djurparkens arbete för utrotningshotade djur försvinner. Det befarar Vänsterpartiets kommunstyrelseledamot Maria Chergui.

Socialdemokraterna i Eskilstuna vill utreda vad en försäljning av Parken Zoo skulle innebära, något som Maria Chergui ser risker med.

– Med en annan ägare kan vi inte längre styra över verksamheten så som vi gör idag. Jag tycker att det är viktigt att värna bevarandeprojektet, säger Vänsterns Maria Chergui.

Vänsterpartisten Maria Chergui tror att de utrotningshotade djuren i Parken Zoo kan vara illa ute om djurparken privatiseras. Hennes partikollega Tommy Hamberg, som är styrelseordförande i Parken Zoo, säger att det är glasklart att bevarandeprojekten hotas om djurparken säljs.

Hälften av djurarterna i Parken Zoo lever i fångenskap enbart för att visas upp för besökare. Den andra hälften ingår i olika bevarandeprojekt, bland annat jättemyrsloken, sumatratigern och kycklinggrodorna. Här finns också mindre exotiska djur som vårtsvin.

Gemensamt för djuren är att de är utrotningshotade och djurparkens uppgift är att få de att föröka sig, så att arten kan bevaras. Till exempel ska kycklinggrodornas ungar nu flygas till Västindien för att sättas ut i naturen.

Projekt för utrotningshotade djur finns också i privatägda djurparker, som Kolmården. Men Parken Zoo har fler bevarandeprojekt än vad Kolmården har. Och djurparkschefen Helena Olsson säger så här om vad som skulle kunna hända om ett privat företag tar över Parken Zoo.

– Är det en ägare som tycker att bevarandeprojektdjur inte hör hemma i Parken Zoo kan det bli problem.

Men djurparkschefen har inga synpunkter på att Socialdemokraterna nu gått ut och sagt att de vill utreda om det kan vara ett alternativ att sälja djurparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista