Sjön Båvens framtid är oviss

Ska man bygga mer kring sjön Båven eller inte? Det är en fråga som skulle vara utredd och klar för redan ett år sedan. Men så har inte skett och ännu hänger den så kallade Båvenplanen i luften.

Natur- och kulturvärdena kring Båven är av riksintresse. Därför upprättades den så kallade Båvenplanen på 80- talet, för att skydda sjön mot exploatering.

1995 luckrades planen upp något och skulle sedan utvärderas efter ytterligare senast åtta år. Nu har nio år gått och ingen utvärdering är gjord.

Enligt Hans- Eric Ericsson på Flens kommun har utvärderingen lågprioriterats bland andra plan- och byggärenden i de tre kommuner som berörs av planen, Gnesta, Flen och Nyköping.

En annan viktig del som behöver bli klar innan utvärderingen görs är, enligt Hans Eric Ericsson, en inventering av den känsliga fågelarten Lommen i sjön. Och så politikernas vilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".