Greenpeaceaktivister grips av polis efter att ha tagit sig in på Forsmarks område. Foto: Greenpeace/Scanpix.
SÖRMLAND

Studsvik måste höja säkerheten

Studsvik och landets andra kärntekniska anläggningar och kärnkraftverk behöver öka säkerheten mot intrång. Det anser Strålsäkerhetsmyndigheten. Bakgrunden är Greenpeaceaktivisters intrång på Forsmark i somras.

I juni förra året lyckades en grupp Greenpeaceaktivister ta sig in på bevakat område kring Forsmark. De ville protestera mot regeringspartiernas planer på att öppna upp för nya kärnkraftreaktorer.

Med hjälp av en gammal fransk brandbil tog sig aktivisterna över två skyddstaket och några av dem lyckades också ta sig upp på taket till en av reaktorbyggnaderna, där de iförda dräkter som symboliserade sol, vind och vatten demonstrerade med banderoller.

Strålsäkerhetsmyndigheten har krävt in åtgärdsprogram från alla kärnkraftsanläggningar i landet efter händelsen.

Stig Isaksson, som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att teknikutvecklingen när det gäller larm och övervakning går fort och att myndigheten ska vara pådrivande för att man ska titta på lösningar som inte används idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista