ESKILSTUNA

Gravid skickades hem - bebisen dog

En gravid kvinna skickades hem från förlossningen på Mälarsjukhuset, trots att hon gått över tiden och fostrets värden inte var helt bra. Två dagar senare dog barnet i magen. Landstinget anmäler nu händelsen enligt Lex Maria.

När mamman kom in till förlossningsavdelningen i Eskilstuna, inställd på att förlossningsarbetet skulle sättas igång, fanns det så många patienter på avdelningen att läkarna bedömde att det vore bäst om kvinnan kunde vänta. Det fanns ett stort antal planerade och akuta förlossningar den dagen och nästkommande dag.

Innan kvinnan skickades hem ville man försäkra sig om att fostret mådde bra. Flera undersökningar genomfördes utan anmärkning, men undersökningen av fostrets puls, CTG-kurvan, var "inte helt perfekt", enligt Lex Maria-anmälan. När CTG-testet gjordes om på nytt godkändes det och efter samråd med överläkare skickades kvinnan hem.

Dagen efter fick kvinnan sammandragningar och kördes till Mälarsjukhuset med ambulans. Då var det för sent. Barnet hade dött i magen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista