Dålig livsmedelstillsyn

Livsmedelstillsynen i Sörmland har stora brister, det visar en granskning som länsstyrelsen gjort tillsammans med livsmedelsverket. Bara i en av de sörmländska kommunerna fungerar livsmedelstillsynen som den ska.
länsveterinär Per Jonsson ser det här som allvarligt och säger att det här beror på för lite resurser i kommunerna. Rapporten bygger på livsmedelsinspektioner i samtliga sörmländska kommuner förra och förrförra året och bara en kommun Vingåker följer lagens bokstav till punkt och pricka. I samtliga andra kommuner finns brister. Exempelvis saknar Eskilstuna och Gnesta helt verksamhetsplan för livsmnedelstillsynen, det vill säga att det inte finns någon skriftlig plan för hur livsmedelstillsynen ska skötas. Ännu allvarligare är kanske att i sex av kommunerna görs inte dom lagstadgade årliga livsmedelsinspektionerna i butiker och på restauranger. Sämst är tillsynen i Eskilstuna, där bara 30 procent av livsmedelsföretagen inspekteras varje år, det dröjer alltså tre år mellan inspektionerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".