Läkaren, som nu anhållits för våldtäkt, misstänktes ha gjort sexuella närmanden mot en patient i Örebro. Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix.
SÖRMLAND

Rutiner ändras efter läkarskandalen

Landstinget Sörmland ska se över sina anställningsrutiner med anledning av att en läkare i Eskilstuna anhållits misstänkt för våldtäkt. Läkaren fick sparken i Örebro landsting efter anklagelser om sexbrott.

Landstingsdirektören Karin Welin kan inte förklara hur mannen kunde anställas trots att han blivit anmäld till Socialstyrelsen.

– Jag måste självklart be någon att vi omgående ser över våra rutiner för alla våra verksamheter när det gäller rekrytering så att vi ser till att de är bättre fungerande över hela linjen, säger hon.

I slutet av 2008 fick mannen gå från sin anställning på en vårdcentral i Örebro efter att han blivit anmäld till Socialstyrelsen för att ha betett sig närgånget mot en kvinnlig patient inom psykiatrin. Han hade tidigare fått en disciplinpåföljd från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för en liknande händelse, och socialstyrelsen skriver att det finns ytterligare fall där patienter känt obehag av hur mannen betett sig.

När mannen anhölls i går, misstänkt för sexuella övergrepp mot patienter togs Örebrofallet från 2008 upp på nytt.

Enligt ett pressmeddelande från landstinget togs referenser från mannens två senaste arbetsplatser innan han anställdes. Också Socialstyrelsen kontaktades innan anställningen.

Karin Welin säger att mannen fick gott betyg från sina tidigare arbetsplatser, men Sveriges Radio Sörmland erfar att den misstänkte mannens tidigare chef i Örebro berättade att läkaren tidigare anmälts till Socialstyrelsen.

– Det där är ny information för mig som jag inte kan ta ställning till, säger Karin Welin.

Om landstinget Sörmland ringt till landstinget i Örebro hade Roland Hennerdal kunnat berätta att läkaren betett sig märkligt mot patienter.

– Vi hade synpunkter på hans sätt att närma sig patienter. Det var det som gjorde att vi avslutade hans anställning, säger han till Sveriges Radio Örebro.

Läkaren är från och med idag avstängd från sin tjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista