Eskilstunas äldre kan få spisvakt. Foto: Hasse Holmberg Scanpix.
eskilstuna

Kommunen gör kovändning om spisvakt

1:36 min

Eskilstuna kommun har ändrat sig när det gäller frågan om att installera brandskyddsutrustning hemma hos äldre och funktionshindrade människor. I december var det inte möjligt att göra det, enligt den tidigare ordföranden i vuxennämnden, Benny Karlsson (S), men den nya ordföranden, Mikael Edlund (S) har en helt annan uppfattning.

– I grunden så ställer jag mig positiv till det på grund av att allting som gör att människor kan få bo kvar i sitt eget boende en längre tid är jag positiv till, säger Mikael Edlund, socialdemokratisk ordförande i vuxennämnden.

Det säger den nye ordföranden socialdemokraten Mikael Edlund som tillträdde vid årsskiftet. Men så sent som den 28 december sa den förre ordföranden, socialdemokraten Benny Karlsson att det var något kommunen inte kunde göra.

– Vi kan inte gå in i olika bolags lägenheter och investera i sådana här saker, utan det är upp till fastighetsägaren, säger han.

Det skulle alltså strida mot kommunallagen att installera brandskydd hemma hos äldre människor sa förre ordföranden. Detta är helt felaktigt vilket man känner till i  många andra kommuner där man kommit längre när det gäller att skydda äldre mot bränder. I Karlstad har personer fått både spisvakt och portabel sprinkler.

I Sörmland inträffar 200 bränder varje år och någon dör varje år, många fler skadas. Den vanligaste brandorsaken i lägenheter är en glömd kastrull på en het platta och en spisvakt kan förhindra det.

Montörerna har redan börjat installera spisvakter hemma hos äldre i Eskilstuna och det finns möjligheter för fler att ansöka Och fler äldre kan ha möjlighet att bo kvar hemma.

– De flesta människor vill ju hellre bo kvar i sitt eget hem så länge de kan, säger Mikael Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista