Myrsloken är en av arterna som ingår i Parken Zoos bevarandeprojekt. Födseln av en myrsloksunge i djurparken nyligen blev en världsnyhet. Foto: Parken Zoo.
ESKILSTUNA

S: "Hotas djuren säljer vi inte"

1:58 min

Socialdemokraterna kommer inte gå med på att sälja Parken Zoo om det innebär risker för de utrotningshotade djuren. Det hävdar Eskilstunas högste politiker Jimmy Jansson (S) som svar på oron över djurens framtid.

I Parken Zoo finns ett 50-tal djurarter som ingår i olika bevarandeprojekt. Som SR Sörmland rapporterat tidigare ser Vänsterpartiet en risk att de här djuren blir färre om djurparken ska drivas kommersiellt. Också djurparkschefen Helena Olsson säger att bevarandeprojekten kan vara i fara om en ägare med ett kortsiktigt vinstintresse tar över.

Men Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, i Eskilstuna menar att det inte finns anledning till oro.

– Är det så att det här riskeras på något sätt är det inte intressant att göra en förändring, säger han.

Trots att Socialdemokraterna vill utreda om Parken Zoo kan säljas försäkrar Jimmy Jansson att partiet inte kommer spela roulette med de utrotningshotade djuren.

– De är en av grundförutsättningarna för att man ska ha en djurpark. Den tiden man tittade på djur inlåsta i bur för skojs skull är sedan länge förbi.

Jimmy Jansson säger att kommunen till exempel kan se till att ha representation i styrelsen av ett nytt bolag för att få inflytande över verksamheten. Men hittar kommunen inget företag som är intresserat av att ta hand om utrotningshotade djur kan djurparken bli kvar i kommunens regi, enligt Jimmy Jansson, trots att djurparken går med förlust och kostar Eskilstunaborna 146 kronor per person och år.

– Det kan hända att 146 kronor är en piss i Mississippi, att det är ett billigt sätt för Eskilstunaborna att få en framgångsrik park, säger Jimmy Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista