Friends är en av organisationerna som kritiseras av Skolverket. Foto: Hans Andersson/SR Sörmland.

Program mot mobbning fungerar dåligt

1:43 min

Det finns antimobbningsprogram med inslag som till och med ökar mobbningen. Det visar den stora utvärdering av åtta olika program som Skolverket gjort på ett 40-tal skolor - ett par av dem i Sörmland - och som presenterades i dag.

Organisationen Friends kamratstödjare har ökat mobbningen på skolorna. Friends finns på flera skolor i Sörmland - bland annat S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

En som arbetar med programmet på S:t Eskils gymnasium är kuratorn Catharina Dahlen och hon tror inte att kamratstödjarna ökar mobbningen:

– Nej, men om fler ser så borde mer komma fram. Det är som om man sätter lyse på något så ser man mer, säger hon.

Skolverket presenterade idag en stor utvärdering av åtta olika antimobbningsprogram som används i landet, en del av dem på flera skolor i Sörmland. Under tre år har sju forskare undersökt programmen och 10 000 elever i grundskolans högre stadier har deltagit.

Skolverket kan inte rekommendera att skolorna ska använda enbart något av de åtta program som man utvärderat. Istället bör skolorna kombinera delar från programmen och anpassa till varje skola. Det finns bitar som är effektiva medan andra inte fungerar lika bra.

Och enligt Skolverket finns det delar i antimobbningsprogrammen som till och med  ökar, eller riskerar att öka, mobbningen. Det gäller exempelvis de kamratstödjande insatserna i det program som Friends har, bland annat på flera skolor i Sörmland - S:t Eskils i Eskilstuna som vi hörde och Thomasgymnasiet i Strängnäs.

Inte heller schemalagda särskilda lektioner om mobbning och antimobbning - som alla elever måste gå på - är bra, säger Skolverket.

Det går inte att följa en mall för hela skolan säger Skolverket - och Catharina Dahlén håller med:

- Nej, det går inte enligt en mall och vi har inte kamratstödjare i alla klasser, säger hon.

Utvärderingen säger sig också visa att föräldrautbildning, särskilda pedagogiska material om mobbning eller insatser för att förbättra relationer mellan lärare och eleverna är särskilt effektivt mot mobbning.

Skolverket säger att receptet är att plocka bra bitar från olika program, som anpassas just till den skolan., att skolan har ett systematiskt arbete för hela skolan, att man kör särskilda insatser mot långvarig mobbning och att eleverna får chans att delta - framför i att planera vad som ska göras mot mobbning.

S:t Eskils Gymnasium har haft samarbete med anbtimobbningsorganisationen Friends sedan 2003 och Catharina Dahlén , säger att de göra redan det som Skolverket säger att man ska - plockar godbitarna och inte hela paketet, som andra skolor kanske gör:

– Vi gör litet annorlunda. Vi beställer när de kommer till oss vad vi vill ha.

Hon säger att Friends styrka är att jobba förebyggande, att skapa en god stämning en tillhörighet för eleverna - inte bara gripa in när något har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista