Sysslolösa ungdomar allt fler

Antalet unga som varken arbetar eller studerar har ökat kraftigt. Det visar statistik från SCB som Temagruppen Unga i arbetslivet tagit fram, där bland annat Ungdomsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ingår.

År 2008 fanns det över 102 000 unga personer i landet mellan 16 och 25 år som varken arbetade eller studerade. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

Statistiken sträcker sig bara fram till 2008, men Temagruppen Unga i arbetslivet befarar att gruppen har vuxit ytterligare under 2009.

Det finns mer kunskap om vad 20-25-åringarna inom denna grupp gör än om 16-19-åringarna. I den sistnämnda gruppen hade hela 63,3 procent en för samhället okänd aktivitet under 2008.

- Det är åtta år sedan vi först fick en indikation på gruppens storlek genom utredningen Unga utanför. Det finns inga tecken på att gruppen minskat i storlek sedan dess. Det säger Per Nilsson, ordförande i högnivågruppen för Temagruppen Unga i arbetslivet och Ungdomsstyrelsens generaldirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista