SÖRMLAND

Studerar på heltid vid sidan av riksdagsjobb

1:43 min

Sara Karlsson (S) från Eskilstuna blev invald till riksdagen i höstas men samtidigt har hon studerat på heltid vid Socionomprogrammet på Högskolenivå. Statsvetaren Jenny Madestam ser det som ett problem.

– Det är naturligtvis problematiskt. Att vara riksdagsledamot är ett heltidsuppdrag som kräver full uppmärksamhet. Det är frågan hur det här går ihop, säger Jenny Madestam som är statsvetare vid Stockholms universitet.

– Jag har under tisdag, onsdag och torsdag varit i riksdagen. När jag kunnat gå på föreläsningar under måndagar och fredagar har jag gjort det, säger Sara Karlsson.

Sara Karlsson är riksdagsledamot och som sådan har man aldrig ledigt från jobbet. När man väljs in så förväntas man vara riksdagsledamot dygnet runt, varje dag, året om.

I riksdagen är det debatter, frågestund, voteringar, utskottsmöten och motionsskrivande och sjunde terminen på Socionomprogrammets som Sara Karlsson gått är ingen lek det heller. Lägger man samman det ser man krock på krock.

– Den här diskussionen har funnits förut och det är ingen enkel fråga. Man ska ha stor respekt för att riksdagsuppdraget är på heltif. Men man måste kunna avgöra en del saker själv också, säger Sara Karlsson.

Sara Karlsson har inte lyckats vara med på alla debatter och voteringar och det finns inga sanktioner mot detta, men statsvetaren Jenny Madestam menar att det ändå är av yttersta vikt att man deltar till hundra procent.

– Har man röstat in en person i riksdagen finns en önskan om att den personen ska vara i riksdagen, säger stadsvetaren.

Sara Karlsson har inte sökt tjänstledigt eller fått något avdrag på riksdags-lönen trots att hon alltså har studerat.

– Det är klart att jag har funderat på det. Men jag har sett det som en begränsad period då jag prioriterat bort sömn och socialt liv, säger Sara Karlsson.

Sara Karlsson har deltagit i nästan samtliga utskottsmöten och därmed uteblivit från flera av skolans obligatoriska moment.

Enligt riksdagens handlingar har Sara Karlsson missat 7 voteringar bland annat om riksdagsordningen, grundlagen och föroreningar i Östersjön och enligt hennes egen blogg har hon missat en politisk debatt men ingenting har med socionomutbildningen att göra säger hon.

– Jag var inte i skolan utan på ett möte som rörde uppdraget.

Åsa Stöckel

asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista