"Inget bokbål i Eskilstuna"

Kommunalrådet i Eskilstuna, Jörgen Danielsson, vill inte se något bokbål även om det visar sig att det finns en sångbok med rasistiska inslag som används i kommunens skolor.

Det är folkpartisten Niklas Frykman som tagit upp frågan om den populära sångboken ”Nu ska vi sjunga” efter att ha fått reda på att den innehåller fördomsfulla och stereotypa texter. Frykman undrar om sångboken används i Eskilstuna och i så fall hur kommunen ställer sig till det. 

Kommunalrådet Jörgen Danielsson säger att det nästintill är omöjligt att kontrollera om sångboken används i skolorna i Eskilstuna eftersom det finns runt 2500 lärare och varje enskild skola sköter inköpen av läromedel.

SR Sörmland har inte heller lyckats få reda på om boken används i utbildningssyfte, däremot har vi kontrollerat att boken finns tillgänglig i ett flertal av länets skolor. 

Jörgen Danielsson säger att det är svårt att dra en gräns för vilken typ av litteratur man ska godkänna och vilken man i så fall ska ta bort. Bland annat nämner han Tintin i Afrika och Babar, två populära serier hos barn som har en kolonial syn och innehåller fördomsfulla ord. Vad han tycker är viktigt är hur man använder den här typen av material, att det görs med en pedagogisk tanke och att man informerar barnen om att det är en gammaldags syn på människor.

Men Oscar Pripp, etnolog och forskningschef på Mångkulturellt centrum i Stockholm säger att frågan om en fördomsfull och rasistisk text i en sångbok är en liten men en betydelsefull del av ett mycket större sammanhang, där vardagsrasismen och de fördomar vi får med oss från barnsben också ingår.

-Den här sångboken är bara en liten del, av all den litteratur som skolungdomar möter i skolan och där en stor del har tydliga koloniala mönster. Barnen lär sig att man dör i Afrika och lever i USA, hur ett U-land ser ut och hur ett I-land ser ut. Vi får med modersmjölken se eländet på den ena sidan och välståndet på den andra. Det är i en sådan kontext man måste sätta in en sådan här sångbok, att den ingår i ett helt system av budskap som läggs sida vid sida, säger Oscar Pripp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista