Klottret minskar

För första gången på många år har klottret minskat i Eskilstuna. Rengöring och sanering kostar kommunen stora summor varje år så minskningen innebär besparingar.

Klotter och annan skadegörelse kostar Eskilstuna kommun drygt 6,5 miljoner kronor per år. Så det finns stora pengar att spara om klottret minskar.

Bakom det minskade klottret finns ett samarbete mellan Eskilstuna kommun och privata organisationen ”Clean City”. En organisation som består av bland annat privata näringsidkare.

Sammy Karohla arbetar som samordnare inom kommunen med ansvar för ett projekt där kommun och näringsliv samarbetar för att minska klotter och skadegörelse. Han tror att den minskning som har skett kommer sig av att kommunen valt att ändra synen på klotter.

-I stället är det Graffiti och det är en konstform. Det är det faktum att man nu tar Graffitin på allvar som Sammy Karhola tror ligger bakom minskningen.  Men det var inte lätt att ändra sättet att se på ”klotter” bland kommunens politiker, säger Sammy Karhola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".