1 av 2
Flen har klättrat ordentligt på Nyföretagarcentrums lista, från plats 236 per 1000 invånare år 2009, till plats 148 förra året av landets 290 kommuner. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio Sörmland
2 av 2
sörmland

Många nya företag i Flen

"Det var nya siffror för mig"
1:34 min

Fyra av Sörmlands nio kommuner klättrar på Nyföretagarcentrums lista över antalet nyregistrerade företag. Det gäller Eskilstuna, Flen, Oxelösund och Strängnäs. De andra kommunerna har sjunkit på rankningslistan. Flen har klättrat ordentligt, från plats 236 per 1000 invånare år 2009, till plats 148 förra året av landets 290 kommuner.

Katrineholm däremot ligger lågt på listan över antalet nybildade företag i Sverige och sist i Sörmland. Av Sveriges 290 kommuner landar Katrineholm på plats 253.

– Det här var nya siffror för mig idag. Jag visste att vi låg lågt och hoppas att vi ska kunna ändra på det under mandatperioden, säger Lars Härnström (M) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Tittar man på siffrorna i Sörmland ligger Katrineholm sist. Men Lars Härnström ska nu starta ett näringslivsråd i försök att vända trenden och göra Katrineholm till en mer företagsvänlig kommun. Men när han tittar i backspegeln säger han att kommunen kunde ha gjort mer för att hjälpa företag att etablera sig i Katrineholm.

– Det ska vara lätt för företagare att ha den kontakt som behövs med kommunen när det gäller till exempel tillstånd, säger Lars Härnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".