Polisman dömd för tjänstefel

En polisman i västra Sörmland dömdes på fredagen vid Katrineholms tingsrätt för tjänstefel till 50 dagsböter à 200 kronor. Polismannen döms för att ha varit för våldsam i samband med ett polisingripande i januari mot en person som var misstänkt för narkotikabrott. 

Det var i slutet av januari som polismannen och en kollega bevakade en lägenhet i Katrineholm tillsammans med civila poliser. När en person, misstänkt för narkotikabrott, lämnade lägenheten i en bil fick de uppdraget att köra efter den.

Efter en biljakt i uppemot 150 km/h stannade bilen. Polismannen gick fram till den och tog tag i den misstänktes kläder och drog ut honom.

Enligt åklagaren tog polismannen även tag i mannens nacke och använde också ett knä mot mannens kropp med avsikt att skada. Han åtalades därför för försök till misshandel alternativt ofredande alternativt tjänstefel.

Enligt en poliskollega satte han sitt knä mot mannens ansikte och sa till polismannen att det var mycket fult och att han skulle anmäla händelsen.

Polismannen menar att han han inte visste om den misstänkte var beväpnad och att han inte hade för avsikt att skada. Polismannen försvarar sina metoder och hänvisar till polislagen, det vill säga att polisen får använda våld i sin tjänst som polis.

Tingsrätten dömder mannen för tjänstefel till 50 dagsböter à 200 kronor. Han dömdes mot sitt nekande av Katrineholms tingsrätt.

Tingsrätten dömer mannen för att ha varit för våldsam i samband med ingripandet. Tingsrätten anser att polismannen inte hade uppsåt att skada, men att han använde mer våld än som var motiverat.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista