1 av 9
Huset där dödsskjutningen skedde är avspärrat. Dödsskjutning i Eskilstuna. Foto: Åsa Stöckel Sverigesradio Sörmland.
2 av 9
3 av 9
4 av 9
Polisens tekniker på plats efter dödsskjutning. Foto: Åsa Stöckel Sveriges Radio Sörmland.
5 av 9
Polisbil utanför fastighet där dödsskjutningen skedde.Foto: Åsa Stöckel Sverigesradio Sörmland.
6 av 9
Polisens tekniker på plats utanför fastighet där dödsskjutningen skedde. Foto: Åsa Stöckel Sveriges Radio Sörmland.
7 av 9
Polisens tekniker vid portern till fastighet där dödsskjutningen skedde. Foto: Åsa Stöckel Sveriges Radio Sörmland.
8 av 9
Fastihteten är avspärrad där dödsskjutningen skedde. Foto: Åsa Stöckel Sveriges Radio Sörmland.
9 av 9
Avspärrningar vid fastiheten där dödsskjutningen skedde. Foto: Åsa Stöckel Sveriges Radio Sörmland.
Dödsskjutningen i Eskilstuna

Locket på om dödsskjutning

"Poliserna befann sig i en nödvärnssituation"
4:42 min

Sörmlandspolisen lägger locket på om utredningen kring dödsskjutningen av en 26-årig man i Eskilstuna i natt och vill varken säga hur många skott som avlossades eller om båda poliserna sköt.

Mannen misstänks ha knivdödat sin mamma innan polisen kom till platsen, men om vad som hände när polisen öppnade eld vill inte Sörmlandspolisens pressansvarige Fredrik Wallén gå in på.

– Det framgår av förhören men det ska jag inte berätta något om, säger han.

Fredrik Wallén hänvisar istället till Monica Mimer, som är åklagare vid riksenheten för polismål och den person som fått i uppgift att leda utredningen kring dödsskjutningen. Men Monica Mimer är idag på tjänsteresa och har inte gått att nå.

Det var strax efter midnatt som polisen larmades till Hästskobacken i Eskilstuna. En kvinna hade då blivit knivskuren till döds i ett trapphus.

– Jag vaknade av att det var liv i trappan. Det var en man och en kvinna som skrek, berättar en granne.

– Jag hade somnat, så hörde jag en duns och en man som gapade och skrek och hur en kvinna skrek "nej nej". Då ringde jag 112, berättar en kvinna som bor på samma våningsplan.

När polisen kom till platsen fanns en knivbeväpnad man i trapphuset. Mannen hade två knivar och vägrade enligt polisen släppa knivarna trots deras uppmaningar. En av grannarna som P4 Sörmland pratat med hörde polisens uppmaning.

– "Släpp kniven, upp med händerna", hörde jag, berättar grannen.

Vad hörde du sedan?

– Det small av två skott.

Den bilden bekräftar också kvinnan som bor på samma våningsplan.

– Plötsligt hörde jag två smällar, jag tyckte det lät som skott.

Enligt Sörmlandspolisens presstalesperson Fredrik Wallén valde polisen att öppna eld mot mannen eftersom han inte lydde deras uppmaning.

– Vi har inte detaljerna klara ännu, men de poliser som varit inblandade i det här har i förhör berättat att de befunnit sig i en nödvärnssituation och tvingats öppna eld, berättar Fredrik Wallén.

Men hur många skott som avlossades och var de träffade mannen kan Fredrik Wallén inte svara på.

Mannen fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna, där man konstaterade att han avlidit.

Den 26-årige mannen var son till den 51-åriga kvinna, som knivdödats tidigare under kvällen. 26-åringen misstänks vara gärningsmannen. Kvinnan som larmade polisen berättar för P4 Sörmland att hon blev chockad när hon vågade sig ut ur lägenheten.

– Hela trapphuset såg ut som ett slakthus och jag fick dåligt samvete, hon skrek ju på hjälp och hon måste ha kommit till min dörr, för det fanns blodspår fram till min dörr, säger hon.

Det är nödvärnslagen som styr polisens möjlighet att använda vapen. Rätt till nödvärn föreligger vid överhängande eller brottsligt angrepp påhopp på person eller egendom. Men att skjuta är den absolut sista utvägen säger Conny Östberg länsvapenansvarig på Sörmlandspolisen.

– Man säger att vi ska i möjligaste mån avge varningsrop och varningskott om det är möjligt. Men är det ett väldigt snabbt uppkommet hot så kan man tvingas prioritera bort de delarna, säger Conny Östberg.

Men om man tvingas dra sitt vapen, vilka instruktioner finns om var man ska sikta?

– Man ska ju oskadliggöra, inte döda personen. Men är person väldigt nära så kanske man inte kan sikta mot benet, utan kanske tvingas skjuta i bröstet, för att inte få kniven i dig, Conny Östberg.

Polisens avdelning för internutredningar i Linköping utreder händelsen. Sörmlandspolisens myndighetsjurist Olov Augrell har gjort en anmälan om misstänkt tjänstefel, men ingen av poliserna har pekats ut som misstänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".