Sortering av matavfall har brister. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio Sörmland
Sörmland

Sortering av matavfall har brister

Fem kommuner i Sörmland har idag system så att invånarna kan källsortera sitt matavfall. Fyra kommuner saknar sådana möjligheter. Men även i de kommuner som har infört systemet så har sorteringen stora brister.

Enligt undersökningar i en lång rad kommuner som Sveriges Radio tagit del av så är en stor del av innehållet i den vanliga soppåsen felsorterat.

– Jag måste ju sortera. Det får lov att gå, säger en kvinna.

I Nyköping har man sen flera år tillbaka källsortering av hushållens matavfall, trots det alltså en viss tveksamhet bland kommuninvånare vi talat med.

Tidigare hade man en grön påse för det komposterbara och en vanlig soppåse för det brännbara restavfallet. Soporna kördes till Tveta i Södertälje där det komposterbara sorterades ut genom optisk avskiljning. Nu går man över till ett tvåkärlssystem.

Men enligt de så kallade plockanalyser av innehållet i soppåsarna som gjorts i bland annat Gnesta och Trosa så är det brister i information och tillgänglighet, och hela två tredjedelar av innehållet i den vanliga påsen är felsorterat.

Där det bara ska vara brännbart restavfall ligger det komposterbart matavfall, förpackningar och tidningar.

– Det tyder på att vi behöver mer informationsinsatser och gärna i tidig ålder. Är två tredjedelar fel är det ju inte bra, säger Joakim Brodahl, stiftelsen Håll Sverige rent.

Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen:

– Det är kommunen som är ansvarig för hanteringen. Det är den som måste informera vad man ska göra med avfallet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".