Kodlåsen finns kvar till demensboendet Kristinagården i Strängnäs, men det har blivit mer personal på nätterna, så att man kan öppna för dem som vill ut, säger Anneli Nordenbjörk och Gunilla Gillberg. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio Sörmland.
SÖRMLAND

Ökad bemanning på demensboende

"De kan ju skada sig"
3:30 min

Det blir mer dörrar som öppnas, mer personal på nätterna och dyrare för kommunerna när kommunerna inte längre får låsa in de demensboende som man gjort tidigare.

I Strängnäs håller man nu på att räkna om budgeten för 2011 och det kan komma att bli nästan nio miljoner dyrare.

Redan nu har man mer personal på nätterna på gruppboendet för de demenssjuka på Kristinagården i centrala Strängnäs - något som gläder de anställda säger Annika Karlsson som är enhetschef där.

– Idag har vi personal som enbart arbetar på gruppboendet nattetid. Så det känns som en kvalitetssäkring och en trygghet för de som bor på gruppboendet.

Kristinagården har tidigare haft en anställd på natten för ett helt våningsplan. Alltså både för det vanliga äldreboendet och för demensboendet. De dementa har varit inlåsta på sitt gruppboende med ett kodlås. Om de velat gå ut, så har det kunnat dröja eftersom personal inte alltid funnits på plats.

Kodlåset är kvar, man får fortfarande låsa mellan avdelningar, men nu finns personal på plats som snabbare kan låsa upp om någon på gruppboendet vill gå ut. Men då följer personal med.

Gunilla Gillberg som är vice enhetschef på Kristinagården säger att ett demensboende för de demenssjukas skull inte kan lämnas helt öppet.

– De kan ju gå ut och skada sig själva. Visst är det en trygghet att låsa om dem men inte låsa in dem.

Om det är akut nödläge och det är risk för den dementes liv så får personalen hindra någon från att gå ut, men bara då.

Det är efter ett uppmärksammat reportage i SVT:s program Uppdrag Granskning och ändrade regler från Socialstyrelsen som kommunerna nu diskuterar hur de ska ordna med tillsyn och säkerhet på nätterna när de inte får låsa om de boende på samma sätt som tidigare.

I Strängnäs kommer frågan upp på Socialnämndens bord vid nästa möte om några veckor.

Demenssjuka personer lämnades inlåsta nattetid utan uppsikt vid sex av tio demensboenden i Sverige. Det visade Socialstyrelsens oanmälda inspektioner som gjordes natten mellan den åttonde och nionde november förra året runt om i landet på många demensboenden, bland annat i Strängnäs och Nyköping. Nyköping fick godkänt, medan Kristinagården i Strängnäs fick kritik.

Socialstyrelsen säger att det handlar om olagliga frihetsberövanden. Om en dörr är låst så ska det finns så mycket personal att en enskilda inom några få minuter får hjälp om hon vill gå ut.

Om man ska säkerställa en grundbemanning på nätterna för alla gruppboenden i Strängnäs kostar det nästan nio miljoner säger tjänstemännen.

I andra kommuner pågår också diskussioner om budgeten. I Katrineholm har man lagt till 1,2 miljoner kronor och det kan bli ännu mer pengar för 2011 och även budgeten för 2012 kommer att ökas på.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har tagit fram riktlinjer som innebär att de demensboende får mer att säga till om när det gäller att låsa eller andra åtgärder som begränsar deras frihet.

Det råder stor osäkerhet i Nyköping vad man får och inte får göra, säger kommunens tjänstemän i en skrivelse till äldre- och handikappnämnden.

Där har man nya riktlinjer som innebär att man fortsätter att låsa om de demensboende, men att man ska vara mer uppmärksam på om den boende vill gå ut. Man ska dessutom använda sig av tekniska hjälpmedel så som larm. I Nyköping tror man inte att man behöver öka bemanningen på nätterna

I Trosa leder de nya reglerna inte till någon förändring. Där har man haft tillräckligt med nattpersonal säger vård- och omsorgschefen Jeanette Sander och tillägger att de aldrig skulle acceptera avdelningar utan personal.

– När det gäller dementa så finns det ett vårdbehov 24 timmar om dygnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".